Månedsarkiv: juni 2016

Åben bigårds – møde hos Else og Sv. Aage 22/6-2016

Kære Bi – Venner.
Onsdag 22 juni havde Else og Sv. Aage inviteret til åben bigård i Abildlund.
Temaerne denne aften var: Honningsmagning, Sortshonning, Besigtigelse, Kaffe og kage, markedsføring etiketter, mjødfremstilling og kunsthonning
Honningsmagning:
Der var ca. 14 deltagere og ca. 6-8 prøver indgivet til bedømmelse. Prøverne blev bedømt meget professionelt på udseende, duft og smag. Der var store forskelle på de enkelte honninger, selvom de kom fra tæt geografisk område Tåsinge og Langeland. Vinderen blev honning fra Karen og Jens i Havnegade, der oplyser at det er havehonning fra 2 bistader i Havnegade.
Sortshonning:
Monica fortalte om et møde hun havde deltaget i vedr. sortshonning. Her oplystes det, at biernes indsamlingsområde kan være væsentlig større end tidligere antaget 3 km i radius. Der var registreret pollen mere end 5 km fra stadet. Fødevarestyrelsen var også tilstede og belærte om, at man IKKE måtte kalde noget Rapshonning, el. Lindehonning el. … uden at man kunne bevise det med analyser fra akkrediterede laboratorier. Det var slet ikke nok, at man “antog” at mere end 80% af nektaren stammede fra én art. Konklusionen blev, at man skulle holde sig til Forårshonning, Sommerhonning, sensommerhonning, Bedstefars honning, Indsamlet af flittige bier i nærområdet xxx o.lign.
Beigtigelse af arealer, slyngerum og bigård:
Arealet med den udsåede blomsterblanding blev besigtiget. Der er meget græs, der er kommet op, men i bunden er der meget kløver. Den rigtige jordbearbejdning, når der ikke sprøjtes er nok dyb pløjning. Der sås boghvede, stenkløver, pengeurt, o.s.v.
Slyngerummet er rigtig fint med en masse udstyr og god plads og orden. Foran og omkring bigården er der udsået bi-venlige planter.
Kaffe og Kage:
Else havde lavet hjemmebagte boller, der blev suppleret med forskellige oste, flydende honning, skinke og melon. dertil smagsprøver af mjød og solbærlikør. Et rigtig velsmagende og fint arrangement.
Markedsføring og etiketter:
Sv. Aage pointerede nødvendigheden af en effektiv markedsføring og fremviste flere typer egen – printede etiketter. Det nemmeste er at bruge AVERY design software og så lægge egne billeder, tekst, farver og baggrunde ind. Jeg håber at kunne eftersende eksempler.
Mjødfremstilling:
Sv. Aage havde været på et mjødkursus og fremviste en basismjød under bryg. Den er lavet på ren honning og vand. ideen er at man så efter gæring kan tilsætte krydderier og smag. Hvis du er interesseret så findes der en god bog “Mjød – verdens ældste vin” af Søren Lyshøj. Vi opfordrer alle interesserede til at få startet en bryg så vi lige efter nytår kan holde en “mjødaften” i LLBF-regi. Det tager 6 mdr. med 3-4 omstikninger, at lave en drikkeklar mjød. Jeg vedhæfter en opskrift på en vindermjød fra honningfestival 2013.
Kunsthonning:
På baggrund af forårets omtale af den syntetiske honning importeret fra Kina til DK omtalte Leif begrebet “Kunsthonning”. Se beskrivelsen i separat email videresendt fra Leif.
Tak til Else og Sv. Aage for et rigtig fint arrangement og tak til deltagerne for et fint fremmøde – 14 deltagere.
Næste Bigårdsmøde:
I “Skvatmøllen” onsdag 29 juni kl. 1900, hvor vi vil give aflæggeren en oxalsyrebehandling.
Det bliver forårets sidste møde. Vi lader bierne få ferie i juli måned og vender tilbage i august med indvintring og myresyrebehandling.
Se flere billeder fra mødet på www.LLBF.dk under billedgalleri. Efter kl. 2000 d.d.
med venlig hilsen
Jens C. Borg Jensen